Recai ÇEVİK

Tarih: 29.11.2020 09:56

Laiklik

Facebook Twitter Linked-in

Laiklik ilkesi, Türk devriminin ana omurgasını oluşturmaktadır.

Laiklik bir başına, anlamsız, bağımsız bir kavram değildir.

Politik, hukuksal, felsefi ve sosyolojik tanım ve anlamları olan toplumsal bir yaşam şeklidir. Laiklik büyük boyutta düşünülmesi, aranılması gereken bir anlam taşır.

Nedir bu laiklik ilkesi?

Politik anlamda laiklik, siyasal otoritenin, iktidar yapılanmasının dini otorite olmamasına, bir dinsel-ruhban sınıfı otoritesi oluşturacak her türlü yapılanmaya engel olunmasına dayanır. Siyasi anlamda büyük önem taşıyan laiklik ilkesi toplumsal yaşamın her alanına dinsel değerlendirmelerin karıştırılmamasına özellikle önem verir.

X         X         X

Dinin, dinsel duyguların, dinsel söylev ve ritüellerin, ülkenin politik söylemine, yaşamına, idari yapısına karıştırılmaması, dinin politik erk amacıyla çıkar ve nüfus sağlama amacıyla kullanılmamasıdır laiklik.

Hukuki anlamda da laiklik şeriat denilen değişmez dinsel yasalar yerine, çağdaş devletin anayasal yasalarının geçerli olmasını ister.

X         X         X

Laik bir devlet yönetiminde her yurttaş, dinsel inanışını özgürce yaşar, ister Müslüman olsun, ister Hıristiyan, ister Yahudi, ister Budist, ister ataist, her insan inanışına uygun ibadetini, ritüellerini yapmakta özgürdür. İstediği mezhebe, tarikata katılabilir ama asla devlet yönetimine el koymak, insanları bir, aynı inanışa zorlamak eyleminde bulunamaz. Laik devletin yasaları böyle bir zor kullanmaya, böyle bir yaşam şekli dayatmaya müsaade edemez, etmez. Laiklik hem kendi yönetim ve anlayışın korur, hem de yurttaşlarının dinsel özgürlüğünü.

X         X         X

İnsan aklına dayanan, özgür insana en uygun bir yaşam ilkesi olarak laiklik, ülkenin demokratik eğitim-öğretimi ile yurttaşlara kazandırılır. Bu nedenle bir ülkenin özgür olabilmesi, çağdaş dünya ülkeleri arasında yer alabilmesi, o devletin laiklik ilkesini titizlikle yurttaşların yaşam şekline sokması, vazgeçilmez kılmasına bağlıdır.

ÇAĞDAŞ DEMOKRATİK BİR CUMHURİYETİN YAŞAMASININ ve VAROLMASININ BAŞ-BİRİCİK GÖSTERGESİDİR LAİKLİK


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —