Bandırmanın yetiştirdiği değerler
RECEP GENÇER(21.04.1932 Edincik Beyköy- ) Sanayici
Ülkemizin yetiştirdiği önemli sanayicilerden Recep Gençer, Bandırma’ya bağlı Edincik’in Beyköy’ünde doğdu.
İlk ve orta öğrenimini Balıkesir’de tamamlayan Gençer, 1950 yılında, Ankara Kimya Meslek Lisesi’ni bitirdi.
Tunçbilek Lavvar tesisleri ile merkez laboratuvar şefliği görevini yürüttükten sonra Almanya’da, Etibank Genel Müdürlüğü adına çeşitli sınai kimya tesislerinde 22 ay özel ihtisas yaptı.
Ülkemize dönüşünde, Etibank Genel Müdürlüğü’nde göreve getirildi.
1957 yılında, yeniden devlet adına özel olarak, resmi öğrenci konumunda, Batı Berlin Beut Akademisi’nde, “Sınai Kimya Mühendisliği” öğrenimi yaptı. Ardından, bir yıl, AEG Hydra tesislerinde çalışıp, “servis şefi” unvanını aldı.
Recep Gençer, Etibank’a olan 17 yıllık zorunlu hizmetini tamamlamak için 1961 yılının başında yurdumuza dönerek, Etibank Genel Müdürlüğü’nde, “Etüt Tesis Başmühendisliği” görevine getirildi.
Vatani görevini Genelkurmay Başkanlığı emrinde, araştırma ve geliştirme mühendisi olarak Ankara Mamak’ta, NBC tesislerinde yerine getirdi. Daha sonra yeniden Etibank Genel Müdürlüğü “Etüt Tesis Başmühendisliği” görevini üstlendi.
1963 yılında, Etibank’ın, Bandırma’da emaneten kurmasına karar verilen Boraks ve Asitborik Fabrikaları tesis müdürlüğü görevine getirildi. 5 yıl içinde tesislerin kurulmasında başarılı hizmetleri geçti ve tesisler hizmete girdi.
Gençer, 3 yıl İstanbul Porselen Sanayi Genel Müdürlüğü, 4 yıl Emayetaş Genel Müdürlüğü ve yönetim kurulu üyeliği görevlerini yürüttü.
1969 yılının sonunda, 14 kurucu ortakla, sayıları 10 bine ulaşan, halka açık BAGFAŞ Bandırma Gübre Fabrikaları ve topluluğunu, yan şirketleri ile birlikte 300 bin metre karelik arazi içinde, Bandırma-Erdek asfaltı paralelinde, Marmara Denizi’ne 2 bin metre sahili olan bölgede kurdu. Böylece ülkemizin ve Balkanların en büyük gübre kompleksini, ilk özel girişim tesisi olarak kurup, murahhas üyeliğini ve yönetim kurulu başkanlığını yaptı.
Bandırma’ya bağlı Edincik Mahallesi’nde, spor salonu da dahil olmak üzere 70 bin metre karelik arazi üzerine, Meslek Lisesi’ni yaparak, eğitim-öğretime kazandırdı.
Kendi adına kurduğu vakfa kişisel yardımlarının yanı sıra gelir sağlamak için Bandırma-Erdek asfaltı üzerinde akaryakıt istasyonu yaptı.
Almanca ve Fransızca bilen Recep Gençer, Neriman Gençer ile evli olup, Yahya Kemal, Ahmet ve Buket isimli üç çocuğu bulunuyor.
Gençer, “Hayatım” ve “Bir Sanayicinin Anıları” isimli iki kitabı kaleme aldı.