Bandırmanın yetiştirdiği değerler
RIDVAN KAVRUK(1935 Bandırma-24 Ağustos 2003 Bandırma)
YEMMAK kurucusu
1935 yılında doğan Rıdvan Kavruk, bir Romen göçmenidir.
Kavruk, yaşamını yitirdiği 24 Ağustos 2003’e dek inanılmaz bir tempoda çalıştı.
Bandırmaya gelmeden önce Eskişehir’de bir süre ticaretle uğraştı.
Kavruk’un Bandırma’daki sanayi ve ticaret yaşamı, 1973 yılında, BANVİT Yem Fabrikası’nı kurmasıyla başladı. Ardından, İsrailli Makine Mühendisi Ben Jozef’ten teknik yardım alarak Yem Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi(YEMMAK) kurdu. Önce kolektif olarak kurulup, 1981’de anonim statüye kavuşan YEMMAK, her geçen gün büyüyerek, sektöründe ülkemizin dev kuruluşları arasında yerini aldı.
İlkokul mezunu olmasına karşın ufku ve dünya görüşü çok açık olan Kavruk, iyiliksever ve babayiğit bir kişiliğe sahipti. İşçileriyle bir aile gibiydi. Onların sorunlarıyla yakından ilgilenirdi.
Halen dünyanın birçok ülkesine yem fabrikası ve teknolojisini “anahtar teslimi” ihraç eden YEMMAK’ın bu başarısında son derece deneyimli ve mesleğinin ustası personeli önemli rol oynuyor.
YEMMAK’ın kurucusu Rıdvan Kavruk, 2003 yılında, vefatından 3-4 yıl önce, küçük bir kağıda, kurşun kalemle şu cümleleri yazmıştı:
“Ben bu fabrikayı 1973 senesinde, bir torna, bir planya, bir elle saç kıvırma makinası CAKA ve iki tane kaynak makinasından mevcut, uzak bir atölyede yaptım. Hizmete açtım. Siz gençlerin, bu zamanın en enli(geniş) teknik imkânlarıyla bu memlekete daha büyük tesisler kurmanızı bekliyorum.”