Sare (Hasta la victoria siempre)

Tarih: 27.02.2025 03:21

VATANDAN KAÇIŞ

Facebook Twitter Linked-in

Psikolog-tarihçi ve çocuk gelişimi uzmanı Bedriye Uzun'un hem kendi çocukluk anılarını hem de dedesinin savaş anılarını anlattığı kitabı Vatandan Kaçış, 2025 yılında okurlarla buluştu. Cumhuriyetimizin 101. yılına özel yazılan, 93 Harbi'nin anılar eşliğinde anlatıldığı ve Türk tarihinin de yer aldığı bölümler içeren  bu "el kitabı", hem bir hatırat hem de bilgilendirici bir kaynak özelliği taşımakta. 

Editörlüğünü yapmış olmaktan da mutluluk duyduğum bir eser. Hatta editörlüğünü yapmış olduğum ilk kitap olduğundan, benim için özel bir yeri var. Elbette, editör olarak kitabın künyesine ismimin yazıl (a) madığını biraz üzülerek belirtsem de, tecrübe açısından bakarsak, olumlu nitelendirdiğim bir olay.

26 Şubat'ta Ömer Seyfettin Kültür Merkezinde Anadolu Lisesi öğrencilerinin organize ettiği ve Türkiye Pomak Dernekleri Federasyonu ile Gönen Pomaklar Derneğinin de katılımcı oldukları sempozyumda bu kitabın da tanıtımı yapıldı. Güzel ve bilgilendirici sosyal bir etkinlik olması yönünden, başarılıydı.

Bedriye Uzun'un dedesi Nevrakoplu Pomak Süleyman Bey ve köy halkı, 93 Harbi'nde Bulgaristan'dan Türkiye'ye göçmek zorunda kalmışlar, yerlerinden yurtlarından edilmişlerdir. Bedriye Uzun, kendisi küçükken dedesinin onlara anlattığı anıları bu kitap sayesinde ölümsüz hale getirmiştir. Kitaba Türk devletlerinin kısa kısa tarihçelerinin de eklenmesi, esere didaktik bir yön katmıştır. Sonunda yer alan kaynakça, ileri okuma yapmak isteyen okuyucuların faydalanabileceği niteliktedir. Okunduğunda pişman olunmayacak bir kitap olduğunu belirtiyor; özellikle tarih bilincinin oluşması, olayların nesilden nesile aktarılarak yaşatılması ve anılarımızın kaybolup gitmemesine yönelik yapılan bu tür çalışmaları her zaman saygıyla karşılıyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, "Tarihini bilmeyen milletler yok olmaya mahkûmdur." 

Tarihi popüler kültürden değil, gerçekten bilim ve mantık eşliğinde öğrenen; paylaşan, bilgiye değer veren bir toplum oluşturma umudu ve amacıyla. 

Sare Eltimur


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —