Menü Bandırma Manşet - Bandırma, Erdek, Gönen, Manyas  Haberleri - Güncel Son Dakika Olayları
Av. Namık HAVUTÇA

Av. Namık HAVUTÇA

Tarih: 30.06.2026 18:21

Tarihe Not Düşelim

Facebook Twitter Linked-in

Partimizde bir dönem eğilim yoklamasıyla, bir dönem de hâkim nezaretinde yapılan ön seçimle seçilerek Balıkesir’i TBMM’de temsil etme onuruna erişmiş bir partiliyim. Partimizin her kademesinde görev yaptım. Belediye Meclis Üyeliği, İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekilliği, TBMM Yönetim Kurulu Üyeliği, Adalet Komisyonu Üyeliği ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundum.

2018 Kurultayı’nda da Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı, Sayın Muharrem İnce ile birlikte değişim mücadelesi verdik. O gün biz değişimi savunurken, bugün Sayın Özgür Özel’in yanında bulunan birçok arkadaşımız değişime karşı duruyor, Sayın Kılıçdaroğlu’nun etrafında adeta etten duvar örüyordu.

2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde milletvekillerimizin oy birliğiyle Sayın Muharrem İnce Cumhurbaşkanı adayımız olarak belirlendi. Yüz binlerin katıldığı İstanbul Kadıköy, İzmir ve Maltepe mitingleri toplumda büyük bir umut yaratmış, iktidar değişiminin ayak sesleri duyulmaya başlamıştı. Meydanlarda gözler de yürekler de “tamam” diyordu.

Ne olduysa seçim gecesi oldu. Referandum sürecinde mühürsüz oyları geçerli sayan anlayışın gölgesi yine üzerimize çöktü. Milyonlarca seçmenin oy kullandığı sandıklardan partimizin sağlıklı veri akışı sağlayamaması ve yaşanan organizasyon eksiklikleri hepimizin hafızasında derin izler bıraktı. Sonucu ise hepimiz biliyoruz.

2004 yerel seçimlerinden bu yana arkadaşlarımızla birlikte onlarca seçim yönettik, seçim mücadelelerinin en ön saflarında yer aldık. Çok iyi biliyorum ki Altı Ok’lu bayrağın altında olmasaydık hiçbirimiz bulunduğumuz makamlara gelemezdik.

Bugün bir kez daha milletvekili olmak ya da herhangi bir makam ve koltuk sahibi olmak gibi bir beklentim yoktur. Tek derdim, ülkemizin aydınlık geleceğidir. Bu uğurda Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir neferi olarak çalışmaya devam edeceğim.

Sayın Özgür Özel’i kardeşim gibi sever, desteklerim. Bizim 2018’de gerçekleştiremediğimiz değişimi o başardı. Bu değişim toplumda yeniden umut yarattı. Yerel seçimlerde CHP’nin birinci parti olması ve iktidarın en güçlü alternatifi hâline gelmesi bunun en somut göstergesidir.

Bugün partimize yönelik hukuksuz girişimlerin temel nedeni de budur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar yürüyüşü, iktidar sahiplerinde ciddi bir endişe yaratmıştır. Partimize yönelik hiçbir hukuksuzluğu ve hiçbir antidemokratik müdahaleyi kabul etmemiz mümkün değildir.

Mustafa Sarıgül parti kurarken de “yapmayın” dedik. Sayın Muharrem İnce Memleket Partisi’ni kurarken de bölünmeye karşı çıktık. Çünkü CHP’den ayrılarak kalıcı başarı sağlayan hiçbir siyasi hareket olmamıştır. Sonunda yollar yine aynı çatı altında birleşmiştir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde iktidar olmanın yolu yüzde 50 artı 1 çoğunluğunu sağlamaktan geçmektedir. Bunun yolu ise demokrasiye inanan bütün kesimlerin ortak bir demokrasi cephesinde buluşmasıdır. Adayımız kim olursa olsun hep birlikte arkasında duracağız. İnanıyorum ki Sayın Özgür Özel de halkın güçlü desteğiyle yeniden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olacaktır.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucu felsefesinin temelini Kemalist ideoloji oluşturur. 103 yıldır dünyanın yaşadığı büyük krizlere, emperyalist saldırılara ve Türkiye’yi hedef alan türlü tuzaklara rağmen Türkiye Cumhuriyeti’ni ayakta tutan en güçlü dayanak bu kurucu ilkelerdir.

Bu ilkeler kişilere bağlı değildir; kalıcı olan kurucu değerlerdir. CHP’nin başına kim gelirse gelsin partimizin rotası; Kemalist devrimcilik, üniter devlet yapısı, tam bağımsızlık, anti-emperyalizm ve çağdaş uygarlık hedefidir.

İdeoloji ve kurucu değerler, fırtınalı denizlerde kaptanın yönünü bulmasını sağlayan pusuladır. Savrulmayı önleyen bu Kemalist kurucu çıpalar zayıflarsa, hangi yöne sürükleneceğimizi kimse kestiremez.

Bu nedenle CHP’de kişiler geçici, kurucu değerler ise kalıcıdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin gerçek gücü; kurucu felsefesine, tarihine ve ilkelerine bağlılığından gelir. Kurucu değerlerimiz ve partimiz her zaman kişilerden üstündür.

Geçmişte partimize emek vermiş bütün genel başkanlarımız bizim için değerlidir. Bugün hepimize düşen görev; partimizin içine çekilmek istendiği tuzakları bozmak, CHP’ye yönelen saldırıları bertaraf etmek ve partimizin birliğini korumaktır. Tarih önündeki sorumluluğumuz bunu gerektirmektedir.

İçimize sonradan eklemlenmiş, ilk fırsatta başka dallara konan siyasi figürlerin CHP’ye istikamet çizmesine izin veremeyiz. CHP’nin yönünü; ikinci cumhuriyetçiler, “yetmez ama evet” anlayışını savunanlar ya da bu partiyi kişisel kariyer basamağı olarak görenler değil; bu partinin öz evlatları belirler.

Ve o istikamet, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği Tam Bağımsız Türkiye istikametidir.

30.06.2026

Av. Namık HAVUTÇA
24. ve 26. Dönem CHP Balıkesir Milletvekili


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —